EØS avtalen 30 år. Historikk / utvikling v/K. Almestad & G. Vik

2024-04-29 11:45 - 13:00

Ansvar: Einar Bull

Kjære Rotary-venner,

Jeg har gleden av å invitere til nytt møte 29. april kl. 12.00 i anledning 30-årsjubiléet for EØS-avtalen, der flere av klubbens medlemmer har spilt sentrale roller. 

2. mai er det 30-årsjubileum for EØS-avtalens ikrafttredelse, så det er en passende anledning til å ta et tilbakeblikk på hvordan den kom i stand og hva den har betydd for det norske samfunn. Nylig kom den SP-initierte utredningen om "alternativer til EØS", ledet av Line Eldring, som ble overlevert utenriksminister Espen Barth Eide 11. april. Rapporten konkluderte i realiteten med at avtalen har tjent Norge vel og at det ikke finnes noen holdbare alternativer til EØS-avtalen annet enn fullt EU-medlemskap. 

I vår midte har vi tre medlemmer som i ulike funksjoner har hatt EØS som hovedoppgave i nærmere 30 år. 

Knut Almestad var med i forberedelsene og forhandlingene om avtalen fra den spede begynnelsen og bekledde i åtte år vervet som president i EØS-avtalens overvåkningsorgan ESA  (EFTA Surveillance Authority) og dermed "Norges mektigste mann". 

Einar Bull spilte også viktige roller i forhandlingsprosessen, og var i fem år Norges EU-ambassadør før han overtok som president i ESA etter Knut.

Guttorm Vik var sjef for EFTAs Brüssel-kontor i de første fem årene med sterkt redusert EFTA-pillar (på grunn av EU-medlemskap for EFTA-medlemmene Finland, Sverige og Østerrike etter 1994). Han var også redaktør og hovedforfatter for den første Stortingsmeldingen om erfaringene med EØS som kom i 2003.

Disse tre vil mimre litt om EØS-avtalens bakgrunn og historie og selvfølgelig komme med synspunkter på den aktuelle EØS-debatten.  

Guttorm vil innlede og være "seremonimester". Knut vil presentere avtalens karakter og innhold, samt milepælene i avtalens tiliblivelseshistorie og Einar supplerer med dramatikken i forhandlingenes siste fase, da spørsmålet om markedsadgang for fisk holdt på å torpedere hele avtalen. 

Jeg ønsker velkommen til en spennende diskusjon om et svært aktuelt tema av stor praktisk  betydning for Norge. Vi får også besøk av assisterende guvernør Bente Kittelsen, som besøker klubbene for å få et inntrykk av stemningen. 

Vennlig hilsen

Rolf W.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Gamle Rådhus Scene
Adresse: Christiania Torv 1
Postnummer: 0151
Sted: Oslo
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 11:45
Møtespråk: no
Møtedetaljer: inngang fra Christiania Torg, 2. etg.

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...