FILMSALONG PÅ CINEMATEKET MED FØLELSER OG TANKER I KRAFTIG SVING!!!
4. juni 2019 kl. 18:30 - 19:30
Velkommen til vårens siste Filmsalong på Cinemateket, med en film som setter både følelser og tanker i kraftig sving. «Men det er meg du vil ha» er ingen dusinvare, dessuten en soloprestasjon av det sjeldne fra Andrea Bræin Hovig. Hun kommer også for å samtale om karrieren og om filmen før den vises. Sikre dere gjerne billett på forhånd.
Men helt slutt er ikke sesongen med dette. Den 18. juni kl 1800. inngår «Lord Jim» med Peter O`Toole i 70-millimeterfestivalen på Cinemateket. Da skal jeg før filmen samtale med UiO-professor i engelsk litteratur Jakob Lothe, som både er ekspert på forfatteren Joseph Conrad og på filmatiseringer av litteratur. Dette blir også høyinteressant!
Etter omtalen av Hovig- filmen legger jeg ved omtale av «Lord Jim»
Vi sees vi før sommeren tar oss -
OBS! OBS! Det er planlagt Filmsalong den 20. august,10.september,1. oktober,19. november og 10. desember. Programmet er snart klart. Velkommen til høsten også.
Per Haddal
Og her er omtalen av «Men det er meg du vil ha»
MEN DET ER MEG DU VIL HA!
Regi: Dag Johan Haugerud
Andrea Bræin Hovig i samtale med Per Haddal
Slik Andrea Bræin Hovig fremstår - via mange roller og sin selvpresentasjon i mediene - kan hun neppe regnes som en blank A4-er. Skuespilleren, sangeren og trebarnsmoren har for eksempel skrevet tre barnebøker om «Ville Wilma» som kalles jente med bein i nesa og lopper i blodet.
Og to av den seneste filmene hennes dreier seg om middelaldrende kvinner som faller for tenåringsgutter. Og lever det ut. Som i «Men det er meg du vil ha» og «En affære». Slike rollevalg krever åpenhet og mot.
Opuslisten er mye lengre og mer mangfoldig. Eksempelvis: En intelligent rolle som vrang forlagsredaktør i Dag Johan Haugeruds strålende «Som du ser meg».» I høst var hun sentral i TV-serien «Kielergata». I januar/februar spilte hun en klok og skjønn Roxanne i Nationaltheatrets stilsikre «Cyrano de Bergerac». Senere har hun hatt hovedrolle mot Stellan Skarsgård i Maria Sødahls nye spillefilm om kreft, «Håp». Besværlige dilemmaer ingen hindring.
I Filmsalong skal vi bli bedre kjent med den allsidige og aktive kunstneren. Og så viser vi hennes «Men det er jo meg du vil ha!». Det er bortimot en monolog på knapt en time, hvor læreren bittersøtt bekjenner forholdet til en 16-årig elev, stort sett med kameraet rett på ansiktet. En meget krevende øvelse som forutsetter ikke bare perfekt teknikk, men også sjeleskildrende evner av uvanlig kvalitet.
Og denne rollefiguren som vanligvis ville bli avskydd er her et sårbart og særegent menneske .
Læreren har latt seg drive inn i et hjørne, skildret uten sentimentalitet og moralisme, men med mye barmhjertighet, i Dag Johan Haugeruds fintfølende regi
Per Haddal. LORD JIM
REGI: RICHARD BROOKS
PROFESSOR JAKOB LOTHE I SAMTALE MED PER HADDAL
«Lord Jim» fra 1965 er et tidstypisk og stjernespekket opus, filmet i storformatet 70 millimeter. Verket er henlagt til eksotiske strøk, har drag av det eventyrlige og utspiller seg mot en historisk bakgrunn. Som «Dr Zhivago», «Broen over Kwai», «Den lengste dagen».
«Lord Jim» ble den siste i sitt slag, som kinoenes spektakulære serie av svar på konkurransen fra TV som nesten førte Hollywood inn i konkursen.
Mesteren Freddie Young fotograferer glitrende, med den intenst, nesten desperat blåøyde Peter O´Toole i hovedrollen. Og mange vil minnes aktørens legendariske tolkning av den gåtefulle Lawrence of Arabia, tre år tidligere.
Kopien som vises på 70-mmfestivalen er nyrestaurert og dermed like praktfull å se på som under premieren.
Regissøren Richard Brooks spesialiserte seg på å filme litteratur; best kjent ellers er vel hans «Med kaldt blod» etter Truman Capote omdiskuterte fakta-roman «In Cold Blood».
Stornavnet Joseph Conrad var polakk, men arbeidet som sjøkaptein i den britiske handelsflåten. Og sugde til seg impulser. Det står et vær av salt sjøsprøyt og fjerne farvann av hans engelskspråklige romaner. De rommer også eksistensielle dyp.
«Lord Jim» handler om skipsoffiseren som forlot det synkende skipet med muslimske pilegrimer før alle var berget. Han brukte resten av livet på å forsvare sin diskutable handling, både overfor seg selv og omgivelsene. Den gikk på tvers av alle æresbegreper til sjøs. Den etiske forliset, samvittighetssvien, følger ham på hvileløse vandringer gjennom asiatiske slumstrøk hvor lokalbefolkningen kaller den plagede skikkelsen for Lord Jim. Han er fradømt sitt offiserssertifikat i en rettssak, men får muligheten til å gjenopprette sin ære via et dristig oppdrag.
Professor i engelsk litteratur ved Universitet i Oslo, Jakob Lothe, er en meget velanskrevet kjenner av Conrad, også internasjonalt. Han har bl. a. vært gjesteforsker på Harvard- og Oxford-universitene. Han har f eks skrevet en monografi på norsk om den polsk-engelske forfatteren. Lothe er svært opptatt av film og har i bokform gransket forholdet mellom film og litteratur, også med tanke på etikk. Conrad inngår i disse bøkene og artiklene. Conrad-romanen«Mørkets hjerte» har levert inspirasjon til Coppolas «Apokalypse nå». Lothe har forresten medforfatter av en bok om «Titanic-forliset i bok og film» og to bøker om tidsvitner etter holocaust som rammet norske jøder..
Lothe kommer til samtale før «Lord Jim» vises og vil øse av sin innsikt. Vi kan røpe at han mener filmen møtte ufortjent motbør. De fleste kritikkene i 1965 var variable. Men tåler de et tilbakeblikk på filmen?
Lothe har også gitt oss en innføring i «Lord Jim» som romankunst. Dette essayet kan du lese i sammenheng med denne presentasjonen.
«Lord JIm» ble tatt opp under meget strabasiøse forhold, dels i Cambodias insektsbefengte sump-landskap. O`Toole regnet opptakene som en pest og en plage, det verste han var med på.
Men filmen er verd strabasene, mener han.
Og vel vi også!
Se selv!
Per Haddal
Per Haddal