FILMSALONG 10.12 kl 1830: MØT MARIA BONNEVIE OG SE HENNES CANNES-FILM

10. desember 2019 kl. 18:30 - 22:00

Hjertelig velkommen til årets siste Filmsalong, som vanlig på Cinemateket i Filmens hus, Dronningens gate 16.
Den 10.12 kl 1830 avslutter vi sesongen med besøk av en av våre aller fremste filmkunstnere, Maria Bonnevie. Og før vi viser hennes film fra hovedkonkurransen på Cannes-festivalen 2007, «Bortvist», har vi en samtale om en karrierevei uten norsk sidestykke. Fra tidlig filmdebut via overbevisende teaterarbeid på Stockholms Dramaten til massevis av store roller foran kamera ute og hjemme.
«Forvist» bekrefter Bonnevies internasjonale status, for den er russisk og signert landets kanskje mest begavede regissør, Andrzej Zvyagintsev.
Bonnevie har vært utvalgt til Cannes senere også, med den danske «Reconstruction» i et sideprogram.
Sikre dere gjerne billett på forhånd. Og møt frem til denne sjeldne anledning, et filmatisk høydepunkt i førjulstiden, vil jeg påstå.
Nedenfor vil dere finne omtalen jeg har skrevet i Cinematekets katalog.
Velkommen
Per Haddal
FILMSALONG:
FORVIST
REGI: ANDREJ ZVYAGINTSEV
MARIA BONNEVIE I SAMTALE MED PER HADDAL

Maria Bonnevie har gang på gang bevist at hun er en av de fremste skuespillerne i Norden. Hennes merittliste på film, teater og TV er internasjonal, lang, kritikerrost og prisbelønt. Hun er en skarpsynt menneskekjenner, viljesterk og arbeidslysten.
I 2007 deltok hun i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes. «Forvist» er regissert av den fremste blant dagens russiske filmkunstnere, den drivende djerve og dyptborende Andrej Zvyagintsev. Med «Tilbake», «Leviathan» og «Savnet» har han skapt verker med universell gjennomslagskraft. Filmkunst på aller høyeste nivå.
«Forvist» begynner som et Tsjekhov-drama og fortsetter som en hyldest til Andrej Tarkovskis forfinede, men også slående filmspråk som lister seg sakte og hypnotiserende inn på rollefigurene. Midt oppe i denne russiske filmpoesien følger vi et ektepar i krise.
De to drar til mannens barndomshjem på landet. Forvises hun til indre eksil?Er det et utspekulert mordforsøk? Slukner hun av mangel på kjærlighet?
Bonnevies rollefigur er lys, ektemannen mørk og grumset. Hele tiden grunnes det over valg og valgs konsekvenser.
Zvyagintsev er en stor bllledpoet, med usvikelig sans for stemninger, fargespill i sinnet uten nødvendigvis å bli «vanskelig».
Bonnevie får den ensomme skikkelsen til å bli russisk sjelfull, uten tegn til føleri. Hennes Madonna-figur fører oss så å si inn i smertenes hjerte, overveldet av sorg. Dermed får hun enda en gang vist at hun hører hjemme blant de beste, også i Cannes hvor hun fikk mye plass i festival-solen. Hennes motspiller, Konstantin Lavronenko, ble da også kåret til topp-festivalens beste skuespiller.
Per Haddal