Filmsalong på Cinemateket - jubilerende Hamsun tolket via stumfilm og utstilling av ny malerkunst

12. oktober 2021 kl. 18:30 - 22:30

Velkommen til en spesialutgave av Filmsalongen. MAKEN har du aldri vært med på.
Dette skjer i Filmsalong på Cinemateket som attpåtil åpner sine saler for fullt. Tirsdag 12. oktober kl 1830 begynner forestillingen som omkranses av pop up-utstilling av maleren Unni Askelands Markens grøde-bilder i forbindelse med at Kulyurkonsept og kurator Kristin Jordfald har arrangert konseptet Hamsun i hundre, med ny malerkunst.

Og jeg samtaler med Askeland fra scenen før filmen settes igang, samtidig som jeg sier litt om Hamsun-filmatiseringer.

Sørg for å sikre deg billett på forhånd. Gå inn på cinemateket.no, søk Markens grøde og kjøp billett.

Og nedenfor vil du finne det som Cinemateket har lagt ut om begivenheten.

Ekstra velkommen.

Per Haddal

Vert



Hamsun i hundre.

Filmsalongen tar nå på etterskudd tak i !00-årsjubileet for Knut Hamsuns nobelpris for Markens Grøde som han mottok i 1920. Den kanskje beste norske stumfilmen, nettopp Markens grøde, kom for hundre år siden, i 1921.

Hamsun har inspirert uendelig mange andre utøvere i ulike kunstarter. I 2020 hadde ti bildende kunstnere en utstilling i Oslo med Hamsun-motiver. Den frodige maleren Unni Askeland har anvendt Markens grøde-filmen som utgangspunkt. Hun kommer for å fortelle om sine arbeider; visuelle tolkninger av nobelprisvinnerns roman i filmutgave. Før og etter filmen presenterer hun dem i en pop up-utstilling sammen med Filmkonsepts kurator Kristin Jordfald som har vært igangsetter og gjennomfører av jubileumsfeiringen HAMSUN I HUNDRE.

Feiringen innbefatter levende akkompagnement fra Cinematekets egen stumfilmpianist Kjetil Schjander Luhr.

Så: En ambisiøs dansk filmduo, regissør Gunnar Sommerfeldt og fotograf George Schneevoigt, tok opp filmen med norske skuespillere i Hamsuns Nordland. Det ga et drag av det autentiske pluss praktfulle naturscenerier.

Duoen forteller ganske ubundet om nybrottsmannen Isak fra Sellanrå som med seigt slit skaper seg gård og hjem i ødemarken. Hans hustru Inger plages av sitt hareskår. Det er enda et tegn på utenforskapet som Hamsun skildrer med lyrisk nerve og episk driv.

Sommerfeldt maktet å levere en ganske selvstendig tolkning av romanen. Selvsagt preges filmen av 1920-tallets filmatiske stilvaner, men glir ikke helt over i konvensjonell nasjonalromantikk fra stumfilmtiden.

Markens grøde var lenge ansett som tapt, men ulike funn gjorde det mulig å restaurere filmen.

Via Hamsuns romankunst ga den danske duoen norsk filmkunst et ekstra løft.

Per Haddal

Hamsunfeiring i hundre

Det vil samme dag bli arrangert en mini Pop Up kunstutstilling av Unni Askelands verk i Cinemateket. Presentasjon av kurator og kunstformidler Kristin Jordfald sammen med kunstneren en time før og etter filmvisningen. Unni Askeland vil også signere kunstboken HamsunFantasier.

Torsdag 14. Oktober arrangeres den planlagte Nobelmiddagen i restaurant Centropa i nye Deichman i Bjørvika. Restauratør og kokk Tore Namstad og hans stab lar seg inspirere av nobelprismiddagen for Knut Hamsun ved Stockholms slott for 101 år siden. Hamsun-relatert kunst vil bli utstilt i restauranten.

Prosjektet Hamsun i hundre er utviklet av Kulturkonsept, Kristin Jordfald.