Krigskirkegården på Ekeberg /tidl byantikvar Janne Wilberg
2024-06-10 12:00 - 14:00Ansvar: Harald Rensvik
Kjære Rotary-venner,
Jeg har gleden av å invitere til spennende omvisning på Ekeberg æreskirkegård ved Janne Wilberg mandag 10. juni kl. 12.00. Nedenfor følger en beskrivelse av bakgrunnen for æreskirkegården.
Ekeberg under krigen - Det tyske krigsmaskineriet og Æreskirkegården som propaganda for okkupasjonsmakten.
Det tyske nærværet i Oslo under annen verdenskrig var omfattende. Ekeberg er et av de områdene som hadde størst militærstrategisk betydning for tyskerne og som var sterkest befestet. Det er langt fra 22 luftvernkanoner, radar- og radioanlegg og tyskerbrakker til dagens fredelige Ekebergsletta som de fleste forbinder med Norway Cup. Hele Ekebergskråningen var full av tyske krigsinstallasjoner, større minelagte områder og de fleste bygg og privatboliger var rekvirert av tyskerne.
Æreskirkegården ble etablert allerede i mai/juni 1940 da de falne fra Blücher og trefningene i krigens innledende fase ble flyttet fra Vestre gravlund til Ekeberg. Okkupasjonen av Norge skilte seg fra de andre tyskokkuperte områdene. Her handlet det ikke om ressurser og "lebensraum", men ønsket om å forankre nasjonalsosialismen i "den ariske vuggen". Derfor bar krigen i de første årene preg av å være en kamp om sjelene og Æreskirkegården var en viktig del av det tyske propagandamaskineriet og Wehrnachts gravmaskineri. Kirkegården var kontroversiell i etterkrigstiden. Her får du også høre historien om flytting av flere tusen lik til Alfaset kirkegård.
Janne har jobbet med militære kulturminner siden 1995, først 15 år i Forsvarsbygg og deretter 12 år som byantikvar i Oslo hvor hun blant annet ledet kartleggingen av den tyske tilstedeværelsen under krigen. Hun har også skrevet flere artikler om forholdet vårt til den smertefulle kulturarven.
Oppmøte er Bussholdeplassen Ekeberg Camping (buss nr. 74). Vi går via Ekebergsletta til Æreskirkegården ved Ekebergtrappa som er en del av Ekeberg skulpturpark og ender på Svenskesletta nedenfor trappeanlegget. Det er mulig å parkere i forbindelse med Ekeberg Camping. Det er ikke langt å gå fra bussholdeplassen og det er mulighet for å sette seg ned i trappeanlegget opp og nede. Vi avslutter på Svenskesletta. Da kan du enten returnere samme vei vi kom eller gå gjennom Skulpturparken og ta trikken til sentrum. Det er mulig å ta en matbit på Karlsborg Spiseforetning og Ekebergrestauranten som begge ligger i tilknytning til skulpturparken.
Jeg ønsker alle velkommen til en spennende omvisning om en mindre kjent del av Oslos og Norges historie.
Vennlig hilsen
Rolf W.