Ekstremismekommisjonen - anbefalinger v/Catherine Thorleifsson

2024-12-02 11:45 - 13:00

Ansvarlig: Inger Johanne Wiese

Cathrine Thorleifsson

Marie Cathrine Moe Thorleifsson (f. 1982) er en norsk-amerikansk forsker og politisk antropolog.  Hun er førsteamanuensis ved Sosialantropologisk institutt ved universitetet i Oslo. Hun har en doktorgrad i antropologi fra London School of Economics and Political Science (2012). Thorleifsson leder for tiden den regjeringsutnevnte Ekstremismekommisjonen som skal bidra til å forbedre forebygging av radikalisering og ekstremisme:

Sitat, Mandat:

Kommisjonen skal frembringe og analysere kunnskap og komme med anbefalinger. Kommisjonen skal belyse ulike forhold som har gitt grobunn for fremvekst av radikalisering og ekstremisme i Norge i nyere tid, og hvordan dette kan forebygges bedre framover. Med radikalisering menes her en prosess der en person utvikler aksept for eller vilje til aktivt å støtte eller delta i voldshandlinger for å oppnå politiske, religiøse eller ideologiske mål. Med ekstremisme menes her handlemåter eller forestillinger som innebærer aksept av, aktiv støtte til eller deltakelse i voldshandlinger for å nå politiske, religiøse eller ideologiske mål. Det er tatt utgangspunkt i PSTs definisjon av begrepene «radikalisering» og «ekstrem» i nasjonal trusselvurdering for 2022. Sitat slutt.

Cathrine har utført omfattende etnografisk feltarbeid blant ytre høyre aktivister. Det siste tiåret har hun forsket og skrevet om ytre høyre mobilisering, nasjonalisme, politisk vold og digital subkultur.

Thorleifsson har vært forsker ved Senter for Ekstremismeforskning (C-REX). Hun har forsket på hvordan antisemittiske og anti-muslimske fiendebilder blir produsert og sirkulert i digitale subkulturer. Fra 2021 var hun PI for det Horizon 2020-finansierte prosjektet DRIVE, som gjennom feltarbeid utforsker drivere for høyreekstrem og islamistisk radikalisering i Nederland, Danmark, Norge og Storbritannia.  

Cathrines postdoktorprosjekt Nasjonalistiske responser til krisene i Europa utforsket hvordan globaliseringens raske endringer påvirker renasjonaliseringsprosesser i Europa. Basert på fler-lokale feltarbeid i Storbritannia, Ungarn og Norge i 2015 undersøkte hun hvordan ulike materiell, kulturelle og historiske forhold driver støtte til høyreradikale partier. Prosjektet var tilknyttet det ERC-finansierte Overheating: The Three Crises of Globalisation ledet av Thomas Hylland Eriksen.

Fra 2007 til 2009 gjorde hun feltarbeid til doktorgraden blant jøder fra arabiske og muslimske land i den israelske grensebyen Kiryat Shemona. Hun utviklet teoretiske innsikter om nasjonalismens skiftende karakter over tid og hvordan identitetskategorier brukes og forhandles i praksis. 

Cathrine har studert arabisk ved Universitetet i Damaskus og hebraisk ved Universitetet i Haifa, Israel. I tillegg til forskning har hun jobbet for FNs utviklingsprogram (UNDP) i Damaskus (2005) og utført konsulentoppdrag for Verdensbanken, Utenriksdepartementet og EU-kommisjonen.

Cathrine bidrar jevnlig med ekspertanalyser i nasjonal og internasjonal media. Thorleifsson er født i Washington D.C og oppvokst i Oslo. Hun har tidligere bodd i USA, Storbritannia, Syria og Israel.