LEGENES HUS OG ANDRE HUS I KVADRATUREN v/Geir Riise

2025-01-13 11:45 - 13:00

3-minutter: Situasjonsrapport v/Jan Henrik B.

Ansvarlig for foredraget: Erik Anker

FOREDRAGETS FULLE TITTEL ER:  Legenes hus og andre hus i Kvadraturen Et lite innblikk i medisinens historie

GEIR RIISE er norsk lege f.1955. Han er vokst opp på Hedemarken, tok artium på Brumunddal videregående i 1974 og medisinsk embetseksamens i

1984. Han avtjente turnustjenesten ved Sarpsborg sykehus og Flå legedistrikt i Hallingdal. Første halvår etter turnus arbeidet han som distriktslege i Flå

Men deretter gikk han inn i bedriftslege arbeid som har vært en sentral del av hans yrkesliv. Han ble ansatt som bedriftslege først i NSB, deretter Norasonde og fra 1990 bedriftslege i Statoil.  Han var medisinsk fagsjef, sjeflege og avdelingsdirektør i NHO fra 1998-2004. HMS direktør i Posten,  og fra 2009 frem til,   pensjonsalder (2021) generalsekretær i Den norske legeforening. I dag som pensjonist er han fortsatt styreleder i Kreftforeningen og nestleder  i landsstyret i Blåkors.

Geir har hatt en rekke tillitsverv spesielt knytet til avholdsbevegelsen.

Han har vært ordfører i representantskapet i Statens Edruskapsdirektorat og har vært mangeårig formann i Legeforeningens alkoholpolitiske utvalg og vært styremedlem i Rusmiddeldirektoratet.

I 1995 tok han mastergrad i Helseadministrasjon  og det var som styremedlemmer i Forum for Helseadministrasjon 1995-96 jeg møtte Geir.

Han har skrevet artikler om rusproblemer, sykemeldings_rutiner,  ventetidsgaranti, prioritering av helseressurser, bedriftsutvikling og arbeidsmiljø.

Geir er svært interessert i Historie noe vi på mitt medisiner-kull fikk gleden av å erfare da han først hadde en illustrert forelesning for oss før vi gikk ut i Kvadraturen og det slo meg at dette var en forelesning rundt Kvadraturens både gamle og nye medisinske historie av stor interesse for en Rotary-klubb med tilhørighet til Kvadraturen.

Erik Anker

Kort omtale historisk om medisin og legene i Kvadraturen
ChatGPT sa:
ChatGPT

Kvadraturen i Oslo, som er en av de eldste bydelene i byen, har en rik historie knyttet til medisin og helsevesen. Området, opprinnelig etablert etter bybrannen i 1624, var sentralt for utviklingen av tidlig medisinsk praksis i Norge. Her bodde og arbeidet flere av datidens leger og apotekere, og flere av de tidlige helseinstitusjonene var plassert i eller nær Kvadraturen.

Apotek og legepraksis

  • Det første apoteket i Norge, Svaneapoteket, ble grunnlagt i Kvadraturen i 1628. Dette markerte starten på en mer organisert tilgang til medisiner i landet.
  • Tidlige leger i området var ofte allmennpraktikere med begrenset formell utdannelse, men de spilte en nøkkelrolle i å møte byens helsebehov. Noen leger hadde studert i utlandet, særlig i Danmark eller Tyskland, før de praktiserte i Norge.

Helseutfordringer

Kvadraturen, som en tettbebygd bydel, var også utsatt for epidemier som pest og kolera. Slike helsekriser førte til økt fokus på hygiene og organisert helsehjelp, noe som påvirket utviklingen av offentlige helseordninger.

Medisinsk innovasjon

På 1800-tallet begynte en gradvis modernisering av medisinsk praksis i Kvadraturen, i takt med vitenskapelige gjennombrudd i Europa. Leger og apotekere i området bidro til å innføre moderne metoder og medisiner i Norge.

Kvadraturen var derfor ikke bare et sentrum for handel og kultur, men også for utviklingen av medisinsk praksis i Norge, med en viktig rolle i helsevesenets historie